Járványügyi Intézkedési Terv!
A napokban kialakult nagyon súlyos járványügyi helyzet hatására felhívjuk a figyelmet a Járványügyi Intézkedési Terv fontosságára.
Fertőző állatbetegségek esetleges fellépésével egy-egy állatállományban mindenképpen számolni kell. Ezek előfordulása egy telep életében viszonylag ritka, de megjelenésük esetén igen komoly hatásuk lehet: általában haladéktalanul korlátozni kell az állatmozgást, az állomány jelentős része áldozatul eshet a betegségnek vagy a betegség elfojtása érdekében hozott hatósági kényszerintézkedéseknek (leölés, levágás). Szigorú korlátozás alá esik a személy- és járműforgalom, a kereskedelmi (export) szállítások ellehetetlenülnek, és a kiadások (az állami kártalanítás ellenére is) olyan mértéket érhetnek el, ami akár a telep felszámolásához vezethet, nem is szólva arról, hogy egy fertőzött állomány potenciális veszélyforrást jelent a környező állatállományokra. Mindezek függvényében mind a hatóság, mind az állattartók közös érdeke, hogy minden nagy létszámú állatállományban kötelezően rendelkezésre álljon egy naprakész, működőképes járványvédelmi intézkedési terv (a 41/1997. (V. 28.) FM rendelet - Állat-egészségügyi Szabályzat - 2. § 2. bekezdése alapján). Ugyanez erősen javasolt a kis létszámú állományok esetében is.
"2.§. (2) Nagylétszámú állattartó telepeken az állattartónak járványvédelmi-intézkedési tervet kell készítenie, ami tartalmazza a telepen folyamatosan készenlétben álló fertőtlenítőszerek, berendezések felsorolását és mennyiségét is. A berendezések folyamatos üzemelését a hatósági állatorvos rendszeresen ellenőrzi."
Javasoljuk, hogy minden, nagy létszámú állatállománnyal rendelkező állattartó, aki még nem rendelkezik Járványügyi Intézkedési Tervvel, mihamarabb egyeztessen az ellátó állatorvosával, valamint a járási hatósági szakemberekkel, a terv elkészítése érdekében.
Azon telepeken, ahol az intézkedési terv megléte kötelező, ott egy esetleges kártalanítási eljárásban is fontos elem.
Mellékletként csatolunk két dokumentumot, ami az intézkedési terv elkészítésében nyújt segítséget.