A magyartarka szarvasmarha hazai tenyésztése közel 150 éves múltra tekint vissza. Az első szimentáli vérségű tehenek már Mária Terézia uralkodása idején bajor és sváb telepesek lévén jutottak el Magyarország területére. Országos elterjedése azonban csak a XIX. század második felében megvalósuló nagyarányú szimentáli (hegyitarka) tenyészállat importnak köszönhető. Ezt követően egészen az 1970-es évekig hazánk meghatározó szarvasmarha fajtája volt. Ezt elsősorban jó alkalmazkodóképességének, kiváló vágóértékének, valamint húsminőségének és nem utolsó sorban magas beltartalmi értékű tejének köszönhette. A fajta legnagyobb erőssége napjainkban is sokirányú hasznosíthatóságában rejlik, így fejt és nem fejt (húshasznosítású) változata is méltán népszerű a tenyésztők körében.
A magyartarka tenyésztésszervezését, genetikai fejlesztését és nemzetközi képviseletét a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete látja el, amelynek 2020. december 31-i taglétszáma 1.238 fő (28.377 tehén). Örvendetes tény, hogy évek óta stabil azon gazdák száma, akik a fajta tenyésztésében látják maguk és családjuk megélhetését, boldogulását.
Az Egyesület tenyésztési programja és szabályzatai lehetőséget teremtenek a tenyésztési munka hatékonyságának javítására. Felismerve azt a tényt, hogy a modern Európa hegyitarka tenyésztésében egy kiegyensúlyozott tejtermelés mellett, ökológiailag stabil, kiváló ellenálló képességgel és hosszú hasznos élettartammal bíró tehénállományok jelentik a versenyképesség határait, tenyészbikáink már nemcsak a tej- és hústermelésre vonatkozóan rendelkeznek tenyészértékkel, hanem valamennyi fontos fitnesz tulajdonság esetében is (szomatikus sejtszám, hasznos élettartam, ellés lefolyás, holtellés, perzisztencia, termékenység).
2012. január 1-től egy megújult összetételű Kettőshasznú Termelési Index (KTI) képezi a kettőshasznú magyartarka tenyészbikák rangsorolásának alapját, amelyben az indexalkotó főtulajdonságok tenyészértékei (tej, hús, fitnesz) gazdasági jelentőségüknek megfelelően kerültek súlyozásra.
Magyartartka tenyészetek átlagos laktációs termelési eredményei (2014-2020.)
év |
teljesített laktáció
|
KEKI (nap)1
|
Laktációs tejtermelés (kg)
|
tejzsír %
|
tejfehérje %
|
legjobb tenyészet átlaga (kg) |
2014
|
2,7
|
410
|
6061
|
4,02
|
3,50
|
7565 |
2015
|
2,6
|
409
|
6329
|
3,98
|
3,48
|
7563 |
2016 | 2,8 | 408 | 6401 | 3,97 | 3,50 | 8049 |
2017 | 2,8 | 419 | 6467 | 3,99 | 3,56 | 8086 |
2018 | 2,7 | 405 | 6798 | 3,92 | 3,50 | 8401 |
2019 | 2,7 | 406 | 6805 | 3,92 | 3,56 | 8627 |
2020 | 2,6 | 413 | 7089 | 3,96 | 3,55 | 8894 |
1: két ellés közti idő (forrás: NÉBIH adatbázis) |
lakt. átl.
|
KEKI (nap)1
|
Laktációs tejtermelés (kg) 2019
|
Laktációs tejtermelés (kg) 2020 |
tejzsír %
|
tejfehérje %
|
|
Hajdúböszörményi Béke Mg. Kft., Hajdúböszörmény
|
2,5
|
404
|
8627
|
8894 |
3,51
|
3,38
|
Pannónia Állattenyésztő Kft., Bonyhád
|
2,4
|
392
|
7637
|
8364 |
3,87
|
3,59
|
Teveli Mg-i Zrt., Tevel | 2,3 | 404 | 8273 | 8273 | 3,99 | 3,51 |
Húshasznú Szarvasmarhateny. Bt., Egyházasrádóc |
3,1 | 404 | 7331 | 8197 | 4,23 | 3,72 |
Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet, Kocsér | 2,2 | 401 | 6756 | 7537 | 4,26 | 3,76 |
1: két ellés közti idő (forrás: NÉBIH adatbázis) |
A fajta erőssége nemcsak a koncentrált tejtermelésben és a jó szervezeti szilárdságban, hanem a kiváló vágóértékben és a korszerű húsminőségben (márványozott, porhanyós) is megmutatkozik. A magyartarka e tekintetben felveszi a versenyt a nagytestű húsmarhafajtákkal, ezért húshasznú anyatehéntartásban is versenyképes alternatívát jelent. A fajta a hízóalapanyag előállításban fontos értékmérő tulajdonságokban is jeleskedik; kiváló borjúnevelő képesség, jó legelő- és gulyakészség jellemzi. A gyakorlati (üzemi) tapasztalatok és a választási eredmények (2020-ban a 205 napra korrigált választási súly a magyartarka bikaborjak esetében 255 kg), azt mutatják, hogy a magyartarka kiválóan alkalmazkodik a magyarországi szélsőséges gyepadottságokhoz, ilyen körülmények között is biztosítja a borjú törésmentes fejlődéséhez szükséges tej mennyiséget.
Húshasznosítású magyartarka állományok országos átlagadatai (2014-2020.)
évjárat |
induló tehénlétszámra jutó szaporulat (%)
|
205 napra korrigált választási testtömeg (kg) | |
üsző | bika | ||
2014
|
75,7
|
237
|
243
|
2015
|
71,2
|
233
|
240
|
2016 | 72,9 | 241 | 249 |
2017 | 75,8 | 236 | 243 |
2018 | 68,8 | 242 | 260 |
2019 | 69,2 | 246 | 258 |
2020 | 70,1 | 239 | 255 |
forrás: MTE adatbázis, 2021. |
A húshasznú magyartarka állományok eredményes nemesítését új szelekciós indexek (borjúnevelő képességre és szaporaságra) szolgálják. A hústípusú tenyészbikákról számított tenyészérték (növekedési erély tenyészérték) a közeljövőben kiegészül a küllemi tulajdonságok tenyészértékeivel.
- életnapi súlygyarapodás: 1453 g/nap
- STV alatti súlygyarapodás: 1679 g/nap (legjobb eredmény: 2458 g/nap)
hasznosítási irány |
létszám
|
testtömeggyarapodás (g/nap) | |
STV alatti | életnapra jutó |
||
kettős
|
5
|
1658
|
1445
|
húshasznú
|
4
|
2008
|
1556
|
összesen | 9 | 1813 | 1494 |
forrás: MTE adatbázis, 2021. |
hasznosítási irány |
létszám
|
testtömeggyarapodás (g/nap) | Minősítés | ||
STV alatti | életnapra jutó | mesterséges |
term. fedeztetés | ||
kettős
|
24
|
1562
|
1393 |
5
|
19 |
húshasznú
|
77
|
1679
|
1508 |
4
|
73 |
összesen | 101 | 1651 | 1481 | 9 | 92 |
forrás: MTE adatbázis, 2021. |
- hizlalás alatti súlygyarapodás (félintenzív hízlalás mellett): 1539 g/nap
- vágási %: 61-63 % közötti
- EUROP izmoltság: 80 %-ban „U” vagy e fölötti
- Koncentrált tejtermelés
- Nagy súlygyarapodás
- Kiváló vágóérték, korszerű húsminőség
- Kiemelkedő reprodukciós tulajdonságok
- Jó borjúnevelő képesség
- Jó alkalmazkodó képesség
- Nyugodt vérmérséklet