Nyomtatás
2021. november 11., csütörtök 12:37

Figyelem! Megváltozott az anyatehén tartás támogatás jogcímhez kötődő szaporítások bejelentésének határideje!

A termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 9. § (6a) pontja alapján a 2021. évi szaporításokat 2021. december 31-ig kell bejelenteni a NÉBIH által üzemeltetett TER adatbázisba.

Mivel a korábbi években az adott naptári évben történt szaporításokat a következő naptári év január 30-ig, majd 31-ig kellett bejelenteni, így volt 30 napja a tartóknak, hogy adatközlési kötelezettségüknek eleget tegyenek. Ezzel szemben 2021. évben ez a lehetőség megszűnt, idén év végéig be kell jelenteni az adatokat.

Mesterséges termékenyítések kapcsán a lehetőség nyitott már évek óta, hiszen a webENAR-on keresztül akár a tartó, akár az inszeminátor a termékenyítés után gyakorlatilag azonnal bejelentheti az eseményt. Ezzel szemben a természetes fedeztetések már problémásabbak. Korábban nem volt arra lehetőség, hogy jövőbeli, még meg nem történt eseményt jelentsen valaki a központi adatbázisba.

Kizárólag a 2021. december 1. és 2021. december 31. közötti időszakban a NÉBIH lehetőséget biztosít arra, hogy természetes fedeztetési eseményeket be lehessen jelenteni a központi adatbázisba mind papír alapon, mind a webENAR-on keresztül. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha egy bika egész évben a tehenek között tartózkodik, akkor a háremszerű bejelentést egész évre (január 1. - december 31.) akár 2021. december bármelyik napján be lehet jelenteni.